Restauratie schoorsteen Plinthos

In Schinnen geven wij de voormalige Steenfabriek Plinthos momenteel een grondige onderhoudsbeurt. Naast het herstel van metselwerk, voegwerk en daken van de ringoven en bijgebouwen, springen met name de werkzaamheden aan de schoorsteen in het oog. Via een speciale hangsteiger wordt de schoorsteen bereikt. De schoorsteen restaureren wij volledig. Wij vernieuwen het voegwerk, reinigen het metselwerk en vervangen kapotte stenen. Ook worden alle trekbanden en klimijzers ontroest en met speciale lak geverfd. Een specialistische klus! 

Belangrijk is dat de schoorsteen niet te vochtig wordt. Veel problemen aan de schoorsteen zijn namelijk veroorzaakt door vocht dat niet uit de constructie weg kan. Om problemen in de toekomst te voorkomen wordt een ademende voegmortel toegepast en worden de openingen aan de onder- en bovenzijde vergroot, zodat er weer een natuurlijk trek ontstaat en het vocht wordt afgevoerd.


Met de restauratie en onderhoudswerkzaamheden is dit rijksmonument veiliggesteld voor de volgende generatie en beschikt gebruiker Mutsaersstichting over een bijzonder en goed onderhouden gebouw.