Feestelijk opening regionaal archief Christus Koningkerk

12 januari 2023
Op woensdag 11 januari is in Vrieheide, Heerlen de opening van de gerestaureerde Koningkerk feestelijk gevierd. Wethouder Jordy Clemens, andere afgevaardigden van de gemeente Heerlen, het Historisch Centrum Limburg, buurtbewoners en betrokkenen waren uitgenodigd. Door middel van  diverse toespraken is stilgestaan bij de ware transformatie die de monumentale kerk heeft ondergaan. Laudy Bouw & Ontwikkeling heeft samen met installatiepartner Homij het uitdagende restauratie- en transformatietraject voor het archief, vanaf de voorbereiding in 2020 tot de oplevering, met trots volbracht.

Verbinding

Het nieuwe plein voor de kerk ziet er weer mooi uit. Doordat het gebouw een nieuwe functie heeft gekregen is er weer verbinding tussen de buurtbewoners en de Christus Koningkerk.  Tijdens de opening waren er activiteiten in een heuse circustent voor de buurtkinderen en werd het boek Archief van de Toekomt gepresenteerd. Hierin staat de geschiedenis van de kerk, komt het restauratie- en transformatietraject aan bod en vertellen kinderen van de plaatselijke basisschool over hun dromen van de toekomst.  Zo komt heden, verleden en toekomst mooi samen.

Regionaal archief

De in 1965 gebouwde kerk is gelegen in het hart van de Heerlense wijk Vrieheide en is ontworpen door architect J.J. Franchamps. De functie als kerk heeft het gebouw al decennia geleden verloren. In 2018 is het vervallen kerkgebouw benoemd tot Rijksmonument, al eerder werd besloten om er het regionaal archief in onder te brengen.
De gemeente Heerlen heeft in 2020 de opdracht aan Laudy Bouw & Ontwikkeling na een aanbesteding gegeven. De betonnen kerk mocht worden verbouwd tot regionaal stadsarchief en worden voorzien een archiefdepot, studiezaal en kantoren die onderdeel zijn van het centrum voor regionale ge­schiedenis Regionaal Historisch Centrum Limburg.  Dit is gedaan door middel van een in de oorspronkelijke constructie geplaatste nieuw volume.

Hoge eisen

Voor deze transformatie van de Christus Koningkerk heeft architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam het nieuwe ontwerp gemaakt. Laudy begon in maart 2021 met de bouwwerkzaamheden. Het gebouw is op de nieuwe functie afgestemd en daarnaast zijn er renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Aan een archief zoals deze worden hoge eisen gesteld voor wat betreft temperatuur, luchtvochtigheid en luchtzuiverheid. Er worden kostbare en kwetsba­re archiefstukken opgeslagen. Dat vergt specialistische kennis die Laudy in huis heeft. De bouw is voorspoedig verlopen en de oplevering aan de gemeente Heerlen in augustus 2022 plaatsgevonden. Nu, na de feestelijk opening mogen ook alle gebruikers en wijkbewoners gebruik maken van dit getransformeerde kerkgebouw.