Restauratie Lambertustoren gestart

25 februari 2019

De kerktoren van de St.-Lambertuskerk in Nederweert verkeert al enige tijd in slechte staat en dient te worden gerestaureerd. De afbrokkelende toren levert een gevaarlijke situatie op. Vanmiddag om 16.00 uur is daarom het startsein gegeven voor de restauratie van de Lambertustoren. Gedeputeerde Hubert Mackus en burgemeester Henk Evers van gemeente Nederweert hesen gezamenlijk een container van Laudy op haar plaats, om zo de start van de restauratie in te luiden. Dit alles onder toeziend oog van grote groep mensen, waaronder een afvaardiging van het kerkbestuur, het comité herstel Lambertustoren en de nodige omwonenden en passanten. De burgemeester bleek een volleerd kraanmachinist. Met speels gemak bediende hij de grote kraan van Mammoet. Met hulp van gedeputeerde Mackus werd vervolgens de container op de juiste plek neergezet.   

Deze week nog start de opbouw van de steiger. De toren wordt rondom voorzien van een steiger van ruim 42 meter hoog. Wij beginnen met de werkzaamheden aan de buitenzijde van de toren. Onze vakmensen herstellen het voegwerk, vervangen kapotte bakstenen en natuursteen en injecteren het metselwerk. Ook reinigen wij de overige natuursteen. In september pakken wij de binnenkant van de toren aan. Wij herstellen de eiken klokkenstoel, voeren werkzaamheden uit aan de klokken en voorzien de wijzerplaten van de klok van LED-verlichting. 

Dit project is een restauratie opleidingsproject, waarbij we talent opleiden tot de nieuwe generatie restauratievakmensen. Tevens laten wij bij dit project mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de nodige werkervaring opdoen. Wij verwachten dit restauratieproject, met een aanneemsom van ruim 600.000 EUR, in het najaar op te kunnen leveren.