Stagair Dean Zaar aan het woord

Bij Laudy dragen we graag ons steentje bij aan de opleiding van de nieuwe generatie medewerkers in de bouw. Momenteel zijn maar liefst 9 stagiaires bij ons aan de slag, zo ook Dean Zaar, die afgelopen september is gestart.

Dean volgt de opleiding HBO 5 bouw en houtconstructie in Hasselt en is momenteel bezig met zijn laatste leerjaar. Dean: “Voor mijn afstudeerstage zocht ik een stageplek waar ik ervaring kon opdoen in de uitvoering. Ik heb al eerder stage gelopen bij een ander, kleiner bouwbedrijf. Voor mijn afstudeerstage kreeg ik het advies om eens bij een grote bouwer in de keuken te kijken. Laudy was daarom een logische keuze.” Dat de verschillen groot zijn, is Dean al snel duidelijk geworden. “Grotere projecten vragen een andere rol van het uitvoeringsteam. Zo heb je als uitvoerder bij Laudy vaak maar één of twee projecten in uitvoering. Je bent in principe ook het grootste deel van de dag aanwezig op de bouwplaats. Je bent het aanspreekpunt voor alle onderaannemers en leveranciers en, heel belangrijk, ook voor de omgeving. Eigenlijk ben je dus meer een bouwplaatsmanager.”

Voor zijn opleiding moet Dean ervaring opdoen met diverse disciplines in de uitvoering. “Ik maak voor mijn stage deel uit van het uitvoeringsteam dat momenteel 109 woningen renoveert in de burgemeestersbuurt van Wittevrouwenveld in Maastricht”, vertelt Dean. “Veel disciplines komen daarbij aan bod, denk aan dakwerk en afbouw. Ervaring met grondwerk, het aanleggen van funderingen en schoonmetselwerk kon ik binnen dit project echter niet opdoen. Bij Laudy hebben ze daarom geregeld dat ik ook op het nabijgelegen project in Wittevrouwenveld, waar Laudy momenteel 87 nieuwbouwwoningen realiseert, kan meelopen. Dat de projecten zo’n beetje naast elkaar liggen, maakt het voor mij wel gemakkelijk”, lacht Dean.

De 109 woningen die Laudy in Maastricht renoveert zijn bewoond. Dean: ‘Ik heb ervaren dat dit soort woningrenovatieprojecten een totaal andere tak van sport is dan nieuwbouw van woningen. En dan niet eens zozeer vanuit het oogpunt van de techniek, maar vanwege de bewonerscommunicatie. Bij woningen die bewoond zijn is het extra belangrijk dat de overlast beperkt wordt tot een minimum. Dat betekent dat je continu moet blijven communiceren met de bewoners om alles in goede banen te leiden. Je hebt feitelijk niet 1 maar 110 opdrachtgevers. Hoe je bewonerscommunicatie op een goede manier kunt aanpakken, leren ze je niet op school. Dat leer ik nu in de praktijk.“

Dean heeft qua timing geluk gehad met zijn stage. Toen hij in september begon, waren we bezig met de voorbereidingen van het project waar hij nu ervaring opdoet. “Het gehele traject, van voorbereiding en opnames tot en met de uitvoering valt binnen mijn stageperiode”, vertelt Dean. “Ook de oplevering van de eerste woningen heb ik al meegemaakt. Ik doorloop nu dus het hele traject van begin tot eind, wat heel leerzaam is. En stage lopen bij Laudy is echt niet alleen maar zorgen voor vlaai en verse koffie in de bouwkeet. Ik krijg juist veel verantwoordelijkheid. Nee, het bevalt me prima bij Laudy!”

"Hoe je bewonerscommunicatie op een goede manier kunt aanpakken, leren ze je niet op school. Dat leer ik nu in de praktijk."