Oplevering Galerijgraven begraafplaats Cauberg, Valkenburg aan de Geul

Onlangs is de renovatie en restauratie van de galerijgraven op de begraafplaats aan de Cauberg in Valkenburg aan de Geul tot een eind gekomen, de werkzaamheden op deze mooie locatie zijn opgeleverd. In opdracht van de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft Laudy diverse werkzaamheden uitgevoerd waaronder het restaureren van het mergelwerk en het aanbrengen van een dakbedekking met sedumdak op de galerijen.

Historische begraafplaats
De begraafplaats in Valkenburg word gekenmerkt door de terrasvormige aanleg op de Cauberg en het gebruik van de voor de regio kenmerkende mergelsteen. De galerijen met graven hebben door verschillende bewerkingen door de jaren heen hun authentieke uitstraling verloren. De gemeente Valkenburg wilde deze galerijgraven, die zijn gelegen op het oudere gedeelte van de begraafplaats, laten restaureren. In juli 2022 is Laudy gestart met de renovatie en restauratie hiervan.

Vakmanschap
De mannen van onze waardekern Restauratie hebben in samenwerking met diverse partners de verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zo is het mergelwerk van de galerijgraven gerestaureerd, is er een keermuur met betonnen keerelementen en een Kunradersteen en mergel voorzetwand geplaatst. Er zijn betonreparaties aan de luifels van de galerijgraven uitgevoerd en de dakbedekking op de galerijen is voorzien van een sedumdak. Daarnaast zijn ook de hardstenen trappen en de trapleuning aangepast en gerestaureerd.

Het bijzondere van het gebruikte mergelwerk is dat deze vanuit de groeve in Sibbe geleverd werd en ter plekke op maat is gemaakt. Na het meten, zagen, passen en schaven werden de kolommen en liggers geplaatst.

Mooi vakmanschap van onze mannen van Restauratie!