Maurice Vankan

Uitvoerder

Maurice Vankan

Je wordt wie je bent

‘Ik ben een laatbloeier’ brengt Maurice Vankan ter tafel. ‘Heb alle schoolniveaus doorlopen en op 27 jarige leeftijd mijn studeren afgerond met een HBO-diploma op zak.
Tijdens de opleiding heb ik op veel plaatsen stage kunnen lopen. Ben na mijn studie bij LAUDY begonnen als timmerman en heb het vak door en door leren kennen. De combinatie van theorie en praktijk vond ik interessant en zo werd ik klaargestoomd voor het ‘echte’ werk. Men zegt: Je wordt wie je bent’, lacht Maurice.

Neuzen dezelfde richting

Met name in de functie van voorman en nu ook in de rol van uitvoerder, realiseert Maurice zich dat niet alleen vakkennis waardevol is, maar vooral inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden. ‘Natuurlijk moet je overzicht kunnen houden, stressbestendig en tegelijkertijd doelgericht zijn. Maar als de neuzen van het projectteam en opdrachtgever niet dezelfde kant op staan, wordt het een moeizaam bouwproject. Dit is naar mijn mening onnodig.’

Renovatie sociale woningen

Als voorbeeldproject noemt Maurice de renovatie van een galerijflat in een sociale wijk. Daar heeft hij nu hele goede herinneringen aan. ‘Tijdens het project ben je bezig met het oplossen van de dagelijkse problemen. Je ziet op dat moment niet dat je ook mooie stappen realiseert.
Het project is gestart na een jaar intensieve voorbereiding met de woningcorporatie. T.b.v. de huurders was er een modelwoning ingericht. Vooraf werden de huurder ingelicht, zodat zij een goed idee kregen wat de overlast wellicht zou kunnen betekenen én welke voordelen de verbouwing hen zou opleveren. Maar dan nog. Tijdens de praktijk loopt het toch vaak anders dan dat je had kunnen voorzien.’

Een team, een doel

‘Bouwkundig was dit project geen hele grote uitdaging, maar wel de omvang van het project waarbij de bewoners in hun eigen woning bleven wonen en wij er tegelijkertijd moesten werken’, vervolgt Maurice zijn verhaal.
‘De verstandhouding tussen de huurders, de woningcorporatie als opdrachtgever en de bouwteampartners was cruciaal. Door open te communiceren en begrip voor elkaar te tonen, kun je daar waar nodig voor elkaar inspringen en constructief samenwerken.
Ongewild trapt iemand wel eens op andermans tenen. Wij doen ons best, maar wij weten dat je nooit alles voor iedereen goed kan doen.’

Humor

‘Humor is ook een welkome afwisseling als het af en toe wat minder goed gaat. We hebben nogal wat te stellen gehad met de huurders.’ Maurice denkt terug aan een huurder die met de verf van de schilder het trappenhuis van een nieuwe lik verf had voorzien. ‘Dat was balen. Met een gezicht onder de verf ontkende hij in alle toonaarden dat hij de boosdoener was. Je kunt dan niet anders dan verstand op nul en samen weer aan de slag. Achteraf hebben wij er enorm om kunnen lachen.

Dat maakt tegelijkertijd het werken ook heel leuk. Ik sluit de werkdag wel eens later af, maar rijd dan met een voldaan gevoel huiswaarts en kan mij verheugen op een gezellige avond en nog steeds op de werkdag van morgen’.